Danmark del 2

Vi hade en fin tid i Ishöj och sedan i Hundige, södra Storköpenhamn. Många och långa cykelturer fick vi. En sak som bör nämnas är, att vi i Sverige de senaste åren har fått ett stort utbud av lactosfria varor. Vi hittade ett gigantiskt varuhus, ca ICA Maxi gånger två, men kunde inte hitta några lactosfria varor. Vi sökte därför upp en anställd och han visade då stolt upp att varuhuset kunde erbjuda lättmjölk som var lactosfritt. Detta var den enda produkten i hela varuhuset som var lactosfri. Och vi befann oss dock i Stor Köpenhamn.

image

Vi bestämde oss för att söderut mot Klintholm, på Mön. Dock icke pga det obefintliga lactosfria sortimentet utan för att nu var det dags för oss att röra på oss. Den svaga västliga vinden förde oss varsamt mot målet och vi rundade möns Klint och letade febrilt efter kyrkan som troligen kommer att rasa ner i havet. Men se den hittade vi inte.

Vi tillbringade en natt i Klintholm och gick sedan vidare söderut. Vi hade en fin segling, stundom hård i den västliga vinden, men vi gjorde fin fart trots revade segel. Detta innebär att vi inte hade seglen fullt ute på grund av den hårda vinden. Vi kom ner till Gedser rev och skulle där gå utanför grundflaket oss sikta mot sydväst i Tyskland. Närmare bestämt Heiligenhafen.

Men det finns en sak som gör seglingen så spännande; det händer saker som man har haft svårt att förutse. Och så hände nu. Den västliga vinden vred till sydväst vid udden, dvs rakt i nosen, och inte nog med det, vi fick två knop motström. Enligt tre eller fyra väderprognoser skulle vinden i området den dag vara nordvästlig.

Detta innebar att vi skulle få kryssa i sex timmar till i hård vind och ha strömmen mot oss. Efter ett snabbt sjöråd besättningen emellan, dvs ett ögonkast, så beslöts utan att ett ord hade yppats, att vi skulle gå in i Gedser hamn och söka lä och vänta på bättre vindriktning.

image

Gedser marina, Danmarks sydligaste utpost, är en hyfsat trevlig men enkel marina. Byn är nästan en ödestad vilket säkert inte blir bättre när bron över Fehmarn Bält blir klar. Vi stannade i Gedser några dagar medan vindstyrkor på upp till 20 m/s drog över oss. Avslutar resebrevet med några kvällsbilder från båten.

image

image

 

 

 

Posted in Danmark 2014, Loggboken