Grekisk båtskatt

  1.  Detta är den senaste informationen vi har om båtskatten.
    Ett svenskt par som seglar i Grekland besökte Port Police i Preveza den 26 mars 2019 och här är deras redogörelse av besöket:
    De nästan argt avvisade oss med att vi har ingen information när vi frågade om skatten, vi var nog inte de första som var där och frågade. Och om det här med att stå på land var det en axelryckning. Så vi vet inte mer nu än innan tyvärr.
    Läs mer HÄR
  2. Följande fick vi från vårt varv, där båten i Preveza, Grekland, där båten har legat över vintern. 2019-03-27

Pursuant to the provisions of the thirteenth article of Law 4211/2013 as in force, and of the Joint Ministerial Decisions POL 1210/2018 and POL 1214/2018, the Recreational and Daily Tour Cruise Ships Fee is imposed on all private and professional leisure ships and professional tourist day ships, of a total length of over 7m, regardless of flag, in Greek territorial waters. For the fulfillment of the obligation, the electronic application eTEPAI is implemented for this purpose by the Independent Authority for Public Revenue.

For the convenience of the persons who are interested, a brief brochure and a “Frequently Asked Questions Manual” was published so as to handle all issues relating to the proper implementation of the TEPAI.

https://www.aade.gr/dl_assets/etepai/etepai_faqs_en.pdf

https://www.aade.gr/polites/etepai

As you can see on page No 13, all the boat owners who will keep their boats on the hard (not in use) until the period of 2/04/2019 and after, will have to issue some supporting documents proving that the boat is not in use.

A special proxy of the ship’s owner/ ship’s owners or in case of a company of its legal representative, officially translated into Greek wherewith a special proxy is provided to a person to take the necessary actions specified in Directive No. 2119.3/05/11/14-03-2011 Hellenic Coast Guard/Port Police Directorate (ΑΔΑ: 4Α1ΦΙ-ΩΩ) is needed, in order to register the “out of use” status of his/their particular ship to the relevant Registry of a specific Port Authority and submit to the same Authority the Certificate of Registry or the License for Performance of Voyages for non Professional Craft (for ships under Greek flag) or the corresponding Certificate for ships under foreign flag.

 

 

IMG_2119[25430]

Dubbelklicka för större bild

 

 

 

 

 

 

 

TOLKNING AV DEN NYA GREKISKA BÅTSKATTEN FÖR OSS SOM HAR BÅTAR I GREKLAND.

 

Ships entering Greek territorial waters must pay the TEPAI due either before, or at the latest on, their date of entry (e.g. in case a ship enters on 11 August, the August TEPAI is due either before 11 August or, at the latest, on 11 August). Ships remaining in Greek territorial waters must pay the TEPAI due before the beginning of each month of stay.

Vår personliga tolkning av den nya lagen är att om man äger en båt som befinner sig i Grekland, skall man betala den nya skatten när båten sjösätts, eller kommer in på grekiskt vatten. Man betalar per månad i förväg och enbart för hela månader. Ligger båten på land, befinner den sig INTE i grekiskt vatten, och är därför undantagen.

Hur lagen skall tolkas för  båtar som ligger i vatten över vintern, men inte brukas, är svårtolkat. Likaså om och hur man skall agera när man lyfter upp båten på land inför vintern. Skall detta då anmälas. Hur Port Police skall hantera denna utökade arbetsbörda som e-TEPIA utgör  är en gåta.

 

 

 

 

Posted in Grekland 2019